Сайт працює в тестовому режимі. Помітили помилку - пишіть нам на пошту online@dovzhenkocentre.org

Цей контент заборонений для перегляду у наступних країнах:

Україна, Болгарія

Пригоди полтинника

КВИТОК - 85,00 

Рік

1929

Країна

Українська СPР

Студія

Київська кінофабрика ВУФКУ

Хронометраж

69 хв

Діти з робітничих кварталів у латаному одязі з чужого плеча весело і безтурботно проводять свій вільний час на вулицях Києва — скочуються із засніжених гірок, випробовують сили на краю глибоких урвищ і навіть підкорюють скреслу кригу на Дніпрі. Лише крізь шпаринку у паркані вони можуть зазирнути і побачити, як відпочивають багатії. Хлопець Федько, якого через бешкетливий і норовливий характер називають “халамидником”, придумує щораз ризикованіші розваги, через що часто отримує “на горіхи” від дорослих та щиру відданість і повагу від друзів.

“Пригоди полтинника” зняті за мотивами дитячих оповідань письменника й політичного діяча Володимира Винниченка “Федько Халамидник” і “Бабусин подарунок”, коли він ще був дозволеним автором у Радянському Союзі. Сценарій до фільму написав Микола Бажан – поет-футурист, перекладач і редактор журналу «Кіно» на той час. Стрічка не слідує буквально за текстом першоджерела, а адаптує його до нового часу і поглядів на виховання дітей. Також історія Федька отримала нову (неочікувану) кінцівку.

У журналі “Кіно” фільм подається як “рідкісний приклад ощадливості”, оскільки майже весь він знятий на натурі і лише п’ята його частина – у павільйоні. Завдяки цьому можна побачити кадри весняного Києва 1928 року, які своєю ліричністю й уважністю до природних явищ нагадують стрічку “кінока” Михаїла КауфманаНавесні“, зняту практично у той самий час.

Фільм демонструється із сучасним музичним супроводом Five-Storey Ensemble.

Категорія

Ігрове

Мова

Німий (мова титрів), Російська

Субтитри

Українські

Режисер

Аксель Лундін

Оператор

Ян Краєвський

У ролях

Коля Копелян, Д. Любченко / Іван Кононенко–Козельський, Є. Любченко / Д.Орлова, Іван Сагатовський, К.Крот(к)евич, Михайло Орлов, Петя Куришкін, Андрюша Пашкевич, Лук’янов

Рекомендовані фільми

Пошук