Сайт працює в тестовому режимі. Помітили помилку - пишіть нам на пошту online@dovzhenkocentre.org

Цей контент заборонений для перегляду у наступних країнах:

Україна, Болгарія

Звенигора

КВИТОК - 85,00 

Рік

1928

Країна

Українська СPР

Студія

Перша кінофабрика ВУФКУ (Одеса)

Хронометраж

68 хв.

“Еклектична, велетенська поетична фреска, що охоплює дві тисячі років буття на двох тисячах метрах кіноплівки, “Звенигора” є експериментальним твором, який можуть зрозуміти тільки глядачі, обізнані з історією України”.

Так описує перший фільм німої трилогії Довженка кінознавець Любомир Госейко. Після “Звенигори” за Довженком закріпилося реноме провідного українського кінорежисера, а сам фільм спричинив запеклу дискусію про національний кінематограф.

“Звенигора” у багатьох рецензіях і відгуках отримала статус “першого українського фільму”, тоді як на українських кінофабриках до цього було відзнято близько ста фільмів, серед яких можна знайти екранізації української класики, історичні картини та стрічки про революційні події в Україні. Дослідник українського кіно Богдан Небесьо у своїй роботі, присвяченій німій кінотрилогії Довженка, пов’язує це з тим, що саме “Звенигора” змогла виразити світогляд багатьох українських критиків та інтелігенції:

На відміну від російських колег, які підходять до історії з марксистської, класової позиції, Довженко розглядає українську історію як невід’ємну складову нової ідентичності та нової свідомості соціалістичної України. У заключному епізоді “Звенигори” потяг прогресу не знищує діда (українську національну історію), а підбирає та везе у майбутнє.

У 2021 році “Звенигора” зайняла 19 місце у рейтингу найкращих фільмів в історії українського кіно.

Фільм демонструється із сучасним музичним супроводом україно-польського етно-джазовий проєкту FuTUREthno.

Категорія

Ігрове

Мова

Німий (мова титрів), Російська

Субтитри

Англійські, Українські

Режисер

Олександр Довженко

Оператор

Борис Завелєв

У ролях

Микола Надемський, Семен Свашенко, Лесь Подорожній, Микола Чаров, Георгій Астаф’єв, Й. Селюк, Леонід Барбе, Марія Паршина, Анастасій Симонов, Тю Довбиш, Ю. Михальов, Поліна Скляр-Отава, Владімір Уральський

Рекомендовані фільми

Пошук