Сайт працює в тестовому режимі. Помітили помилку - пишіть нам на пошту online@dovzhenkocentre.org

Цей контент заборонений для перегляду у наступних країнах:

Україна, Болгарія

Одинадцятий

КВИТОК - 85,00 

Рік

1928

Країна

Українська СPР

Студія

Київська кінофабрика ВУФКУ

Хронометраж

44 хв

«Одинадцятий» — перша з трьох авангардистських стрічок, знятих Дзиґою Вертовим в Україні на базі щойно відкритої Київської кінофабрики ВУФКУ.

Присвячений успіхам першої п’ятирічки, фільм оповідає про прискорену промислову модернізацію південного сходу України, що спричинила перетворення аграрної країни на індустріальну. Зокрема стрічка показує найбільше будівництво своєї доби — зведення Дніпрогесу біля Запоріжжя, затоплення древніх дніпровських порогів — Кодацького, Ненаситця, Вільного та навколишніх сіл, електрифікацію Надніпрянщини (села Тиврово та міста Кам’янського), роботу шахт у Макіївці та інших містечках Донбасу, мітинги у Харкові, Дніпропетровську (зараз Дніпрі) та Москві. Індустріалізація у фільмі логічно переходить у мілітаризацію і підготовку до майбутньої війни. Звісно, лише оборонної, із закликом “не віддавати завоювання революції”.

Щоб зафільмувати на камеру деякі виробничі моменти і отримати потрібний кадр, оператору (і брату Дзиги Вертова) Михаїлу Кауфману доводилось підніматись на димарі, залазити у вагонетки, “кататись” на канатних дорогах. Одного разу під час зйомок особливо “гарячих” металургійних моментів у творців згоріли черевики і частина плівки, а оператор отримав опіки рук.

Фільм демонструється із сучасним музичним супроводом, створеним композитором Антоном Байбаковим.

Категорія

Документальне

Мова

Німий (мова титрів), Російська

Субтитри

Відсутні

Режисер

Дзиґа Вертов

Оператор

Михаїл Кауфман

Рекомендовані фільми

Пошук