Сайт працює в тестовому режимі. Помітили помилку - пишіть нам на пошту online@dovzhenkocentre.org

Цей контент заборонений для перегляду у наступних країнах:

Україна, Болгарія

Штурмові ночі

КВИТОК - 85,00 

Рік

1931

Країна

Українська СPР

Студія

Українфільм (Одеська кінофабрика)

Хронометраж

52 хв

“Штурмові ночі” – перший фільм Івана Кавалерідзе, створений на сучасному матеріалі. Кавалерідзе на той час вже був знаним скульптором двох конструктивістських пам’ятників Артему у Бахмуті та Святогірську та уславленим майстром історичного кіно, режисером легендарних “Зливи” (1929) і “Перекопу” (1930).

Штурмові ночі розповідають про насильницьку трансформацію людини, селянина, під час індустріалізації України паралельно до утопічного проєкту підкорення Дніпра і заковування головної української річки у бетон. На великий екран стрічку так і не випустили – у прокатному вироку значилося, що “через її відверто формалістичне настановлення, гру на крупних і середніх планах, на неочікуваних ракурсах, монтажних трюках тощо [стрічка] буде недоступна для масового глядача”.

Це останній німий фільм Івана Кавалерідзе, знятий під беззаперечним впливом колег по ВУФКУ, кіноків Дзиґи Вертова та Михаїла Кауфмана. У спробі зобразити новий індустріальний пафос, механізацію праці та естетику машин Кавалерідзе використовує весь арсенал доступних на той час художніх засобів радянського монтажного кіно.

В українському журналі Кіно у 1932 році про фільм лише побіжно згадували, засуджуючи загалом формалізм, як класово вороже явище у кінематографі:

“Автор застосував свої культурні здібності, створив в чималій частині своєї картини зовнішню монументальність і разом з тим «холодну» красу, бо, захопившись культурним орнаментом, він забув не тільки про специфіку кіна, а й спустив з ока сюжетність, фабульність фільми”.

Фільм демонструється із сучасним музичним супроводом.

Категорія

Ігрове

Мова

Українська

Субтитри

Відсутні

Режисер

Іван Кавалерідзе

Оператор

Микола Топчій

У ролях

Семен Свашенко, Іван Твердохліб, Степан Шкурат, Тетяна Вечора, Євген Пономаренко, Віра Шершньова

Рекомендовані фільми

Пошук