Сайт працює в тестовому режимі. Помітили помилку - пишіть нам на пошту online@dovzhenkocentre.org

Цей контент заборонений для перегляду у наступних країнах:

Україна, Болгарія

Камінний хрест

КВИТОК - 85,00 

Рік

1968

Країна

Українська РСР

Студія

Кіностудія ім. О. Довженка

Хронометраж

80

Сценарій до фільму на основі двох новел Василя Стефаника “Камінний хрест” та “Злодій” написав поет Іван Драч. Напередодні від’їзду старого Івана Дідуха з глухого покутського села до Канади до нього на подвір’я пробирається грабіжник. Іван затримує крадія і разом із сусідами влаштовує тому нічний суд. За звичаєм покарання за такий злочин — смерть. Каяття злодія розчулює Івана, але не діє на інших суддів. В іншій новелі фільму той самий герой, старий Іван, перед еміграцією встановлює на пагорбі камінний хрест на прощання зі своєю землею, горем і домом. Він збирає на проводи усе село і замовляє за собою, ще живим, панахиду.

Режисера фільму Леоніда Осику часто називають третім після Параджанова та Іллєнка, коли перераховують ключові постаті українського поетичного кіно. Януш Газда, польський кінознавець, який вперше окреслив київську поетичну школу як напрямок, у своїй статті “Три фільми з Києва” зіставляв програмні роботи українського поетичного кіно і їх авторів:

“Параджанов — найбільш гармонійний, поєднує стриманість з буйністю, сюрреалізм з класичним каноном композиції. Іллєнко невгамовний у своїх почуттях, непокірний сюрреаліст, диригент величезного оркестру, що складається з величезної кількості дивовижних інструментів. Осика звертається до камерності, він найбільш стриманий і стишений, ніби грає на єдиному інструменті за допомогою лише кількох струн, осягаючи багату композицію. ” 

Молодший за своїх колег 28-річний Осика у своїй другій повнометражній стрічці відходить від метафоричності перших фільмів і залишається на території чорно-білого зображення. Завдяки своїй візуальній виразності і роботі оператора Валерія Кваса “Камінний хрест” став однією з емблематичних робіт українського кіно 1960-х років. Саме кадр з Іваном Дідухом, який тягне мішок із грунтом на безплідну кам’янисту землю, прикрасив обкладинку українського видання найвідомішої книги про українське кіно “Історія українського кіно” Любомира Госейка.

У 2021 році “Камінний хрест” посів 5 місце у рейтингу найкращих фільмів в історії українського кіно.

Категорія

Ігрове

Мова

Українська

Субтитри

Англійські

Режисер

Леонід Осика

Оператор

Валерій Квас

У ролях

Данило Ільченко, Борислав Брондуков, Костянтин Степанков, Антоніна Лефтій, Іван Миколайчук, Борис Савченко

Рекомендовані фільми

Пошук