Сайт працює в тестовому режимі. Помітили помилку - пишіть нам на пошту online@dovzhenkocentre.org

Цей контент заборонений для перегляду у наступних країнах:

Україна, Болгарія

Перекоп

КВИТОК - 85,00 

Рік

1930

Країна

Українська СPР

Студія

Українфільм (Одеська кінофабрика)

Хронометраж

51

Німий революційний епос “Перекоп” Івана Кавалерідзе знімає про Перекопсько-Чонгарську операцію (1920). У ході неї Червона армія з допомогою загонів Нестора Махна перемогла російську армію генерала Врангеля, захопила Крим та, за радянською історіографією, поклала кінець громадянській війні.

У жанрі кіноепосу режисеру вдається досягнути великих історіософських узагальнень. Як згадує актор фільму Петро Масоха:

“Режисер подавав не конкретні історичні події, а ніби рухомі монументи, що мали впливати на глядача своєрідною романтикою режисерських стилізованих композицій, операторських світлотіней, акторських мізансцен в абстрактних площинах і лініях декорацій”. На перший погляд, сюжетно не пов’язані між собою сцени фільму завдяки поетичній образності набувають історичного символізму і монументальності”.

У “Перекопі” Кавалерідзе частково відходить від винайденого ним кіноскульптурного синтезу, розробленого у дебютній, нині втраченій, стрічці “Злива” (1929). Якщо експериментальна “Злива” фільмувалася у павільйоні на тлі чорного оксамиту з мінімалістичними декораціями-кубами, то у “Перекопі” режисер частину епізодів знімає на натурі. Проте Кавалерідзе не залишає свою ідею поєднання скульптурної пластики з мовою кіно, що особливо помітно в сцені переходу армії через Сиваш, яка знімалася у павільйоні в абсолютній темряві. Режисер, як він писав сам, використовує “замість різця світло, що дає глибинність, майже стереоскопічність кадру”, а динамічність освітлення “укрупнює середні й великі плани вкритих мазками гіпсу й кристалами нафталіну акторів”.

Особливу увагу привертає новаторська робота оператора Миколи Топчія: неочікувані ракурси, близькі і панорамні плани, прийоми уповільнення та прискорення оповіді. Топчій починає співпрацювати з Кавалерідзе уже на “Зливі”, помічником оператора Олексія Калюжного. Сценічне вирішення епізодів Кавалерідзе створює у співпраці з талановитим художником-постановником Григорієм Довженком, який належав до кола бойчукістів і працював у сфері монументального живопису.

Фільм демонструється із сучасним музичним супроводом 2sleepy.

Категорія

Ігрове

Мова

Німий (мова титрів), Українська

Субтитри

Відсутні

Режисер

Іван Кавалерідзе

Оператор

Микола Топчій

У ролях

Іван Твердохліб, Оксана Підлісна, Василь Красенко, В. Піддубний, Георгій Астаф’єв

Рекомендовані фільми

Пошук